Thursday, November 26, 2009

“Qerb Azerbaycanla danişiqlarda çetinlik çekir”

25 November, 2009, 12:21

Sabina Freyzer Azerbaycanin mövqeyinden olduqca teeccüblendiyini deyib

Razi Nurullayev: “Xanim Freyzerin sözlerinde heqiqet var, amma…”

Tez-tez Qerbin ünvanina prinsipial olmamalari, enerji maraqlarini demokratiyaya qurban vermeleri kimi ittihamlar seslenir. Amma bezen qarşi terefin de öz arqumentleri olur.DSC01193
Meselen, götürek Beynelxalq Böhran Qrupunun Avropa proqramlari üzre direktoru Sabina Freyzerin son açiqlmasini.
S.Freyzer Azerbaycan terefinin mövqeyinden olduqca teeccüblendiyini bildirib. Onun fikrince, Azerbaycan özünü beynelxalq alemden izolyasiya edir. Mehz buna göre de Qerb onunla danişiqlarda çetinlik çekir. Xanim Freyzer  xatirladib ki, meselen, vaxtile Azerbaycan Avropa Birliyinin mövqeyini vacib saymirdi.
AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin sözlerine göre, Freyzerin sözlerinde heqiqet var. Amma ortada başqa meqamlar da var: “Azerbaycan Avropaya inteqrasiyada maraqlidir. Amma bir şertle ki, o dövletler Azerbaycanda demokratiya ve insan hüquqlari ile bağli çox derine getmesinler. Yeni Azerbaycanin özünemexsus demokratiyasi qurulsun. Avropa demokratiyasi Azerbaycana o qeder de sirayet etmesin. Bu baximdan Azerbaycan çox narahatdir. Çünki Avropaya daha derin inteqrasiya etdikce Qerbin insan hüquqlari ve demokratik azadliqlar kimi deyerleri de ölkeye derin nüfuz edir. Bu da bizim hökumeti qiciqlandirir. Ona göre hökumet bu seviyyede inteqrasiyanin terefdari deyil”.
R.Nurullayevin fikrince, Azerbaycan hökumeti özünün enerji resurslarindan istifade ederek Avropa Birliyi dövletlerine müeyyen mesajlar gönderir ve tezyiq gösterir: “Bu, İran, Türkiye ve Rusiya ile yaxinlaşmalarda özünü gösterir. Hökumet deyir ki, eger siz Azerbaycanda olan azadliqlara bu qeder hessas yanaşirsizsa, men de enerji resurslarindan hansi yönde istifade edeceyimi özüm müeyyenleşdirirem.
Bele olanda da Avropa dövletleri Azerbaycanla bağli bezi şeylere göz yumurlar. Ara sakitleşen kimi de yeniden insan hüquq ve azadliqlari barede danişmağa başlayirlar. Bu zaman hökumet onlari Azerbaycana qarşi ikili standartlarla yanaşmaqda suçlayir”.

Gültekin

http://azadliq.az/?p=39386


share this: facebook

No comments: