Sunday, November 1, 2009

Novruz Memmedovun fikirleri mentiqsizdir

29 October, 2009, 0:33

Razi Nurullayev: “Bu seviyyede bir şexsin bele fikir seslendirmesi tamamile qeyri-ciddidir”

Elxan Mehdiyev: “Bu cür recimden bele fikir eşitmek tebiidir”

Prezident Administrasiyasinin beynelxalq elaqeler şöbesinin müdiri Novruz Memmedov “Turan” agentliyine verdiyi müsahibesinde seslendirdiyi bezi fikirler diqqeti celb edib. Azerbaycan-Ermenistan danişiqlarinda raziliğin ne vaxt elde edileceyi ile bağli suala resmi şexse xas olmayan bir terzde cavab veren Memmedov bütün mesuliyyeti ATET-in Minsk qrupununu hemsedr ölkelerinin üzerine qoyub. Maraqlidir ki, bu ölkeleri ermeniprest mövqede günahlandiran şöbe müdiri Rusiya ile bağli bir qeder ferqli fikir bildirib. O, Rusiya prezidentinin daha çox seyler gösterdiyini, Ermenistani inandirmaq üçün müeyyen addimlar atdiğini deyib. Bes Novruz Memmedovun bu kimi tezadli fikirlerine politoloqlar nece baxir? Deyilenlerle bağli politoloqlar Razi Nurullayev ve Elxan Mehdiyevin fikirlerini öyrendik.
- Novruz Memmedov deyib ki, Minsk qrupunun hemsedr ölkeleri Ermenistanin terefindedir. Eger beledirse, Azerbaycan niye Minsk qrupunun buraxilmasi ile bağli mesele qaldirmir? Ümumiyyetle, bele fikirlerin seslendirilmesi ne derecede doğrudur?Ford fellows 2009_Razi Nurullayev (5)

Razi Nurullayev:
- Bu bir az ritorik deyilmiş fikir ola biler. Amma eger bu, heqiqeten de dövletin mövqeyidirse, onda bu çox tehlükeli bir tendensiyadir. Hesab etmirem ki, Minsk qrupuna daxil olan bütün dövletler ermeniperest mövqe tuturlar. Ancaq dövlet bunu bilirse ve ermeniperest mövqe tutmaqlarina sübutlari varsa, neden onlarla emekdaşliq edir? Bu artiq mentiqe siğmayan bir yanaşmadir. Eger dövletin bele bir informasiyasi varsa, Minsk qrupu buraxilmasi ve yeniden yaradilmasi, yaxud da tamamile buraxilmasi üçün mesele qaldirmalidir. Ya da Minsk qrupu ile emekdaşliqdan imtina etmelidir. Ancaq Azerbaycan bu emekdaşliqdan imtina etmir. Daimi görüşler davam edirse, onda dövletin hereketlerinde böyük bir mentiqsizlik var. Novruz Memmedov seviyyesinde bir şexsin bele fikir seslendirmesi tamamile qeyri-ciddidir.

elxan mehdiyev Elxan Mehdiyev:
- Hemsedr ölkelerin ermeniperest mövqe olmasini hami bilir. Öten il BMT Baş Assambleyasinda hemsedr ölkeler qetnamenin eleyhine ses verdi. Hetta neytral mövqede de olmadilar. Bu da onlarin bu işde vasiteçi yox, teref olduqlarini gösterdi.

- Novruz Memmedov deyib ki, gedin münaqişenin hellini hemsedr ölkelerden soruşun. Resmi şexsin bele bir fikir bildirmesi ne derecede mentiqlidir?
Razi Nurullayev:
- Bu dövleti temsil eden şexse layiq olmayan ifadelerdi. Dövlet onlar idare edirse, bu cür fikir söylemek mentiqden kenardi. Eger münaqişenin helli barede gedib Amerika ve Rusiyadan soruşacağiqsa, onda onlar gelib burda bizi idare etsin. Novurz Memmedovun tesmil olunduğu hökumet ise hakimiyyetden çekilsin. Bu cür fikirler dövlet xadimine heç cür yaraşmir.
Elxan Mehdiyev:
- Buna birce cavab vere bilerem ki, bu, facienin sonudur. 16 ildir milleti aldada-aldada 2009-ci ile getirib çixaran bir rejim sonda deyir ki, torpaqlarin azad edilmesini gedin ATET-in Minsk qrupundan soruşun. Bu meselenin helli Minsk qrupunun ne missiyasi, ne meqsedi, ne de öhdeliyi deyil. Azerbaycana neftden gelen milyardlarla pullari yollara, körpülere, yalançi qaçqin evlerine ve özlerinin işlerine serf edibler. Ordunu hazirliq veziyyetine getirmeyibler. Ordudaki veziyyeti görürük. Bu cür fikirler söylemek facienin sonudur. Azerbaycani quran, memleketi heçden yaradan türk esgerinin mezari üstünden Türkiye bayrağini götürmek de facienin sonudur. Bundan o terefe artiq heç bir şerhe ehtiyac yoxdur. Bu cür rejimden bele fikir eşitmek tebiidir.

- O bildirib ki, diger hemsedr ölkelerden ferqli olaraq Rusiya daha çox seyler gösterir. Bu fikirle ne derecede razisiniz?
Razi Nurullayev:
- Bu, artiq ritorik deyil, meqsedli şekilde söylenen fikirdi. Bu da ABŞ ve qardaş Türkiyeye qarşi Azerbaycan hökumetinin sergilediyi mövqeden ireli gelen bir tendensiyadir. Çünki artiq beynelxalq alem Azerbaycandaki qanunsuzluqlara göz yummaq fikrinde deyil. Azerbaycanda demokratik proseslerin süretlenmesi, insanlarin serbest toplaşmaq azadliği temin edilmesi, insan hüquqlari ile elaqeli konkret addimlarin atilmasi ile bağli tezyiqelr artir. Bu da hakimiyyete serf etmir. Yeqin bu sebebden Azerbaycanla Rusiya arasinda müeyyen razilaşmalar olub. Rusiya Azerbaycani bu cür tepkilerden ve demokratiya mesaclarindan qorumağa söz verib. Eyni zamanda Dağliq Qarabağ münaqişesinin helli ile bağli müeyyen seyler göstereceyini ve müsbet helline nail olacağini bildirib. Bunun üçün de Azerbaycan Novruz Memmedovun timsalinda Rusiyaya daha da yaxinlaşmağimiz barede mesaclar seslendirmekdedir.

Elxan Mehdiyev:
- Bu tam tecrübesiz ve savadsiz fikirlerdi. Bir terefden deyir ki, Minsk qrupu hemsedr ölkelerinin hamisi ermenilerin terefindedir. Diger terefden bu cür fikir söylemesi tam ziddiyyet teşkil edir. Minsk qrupu hemsedrleri hemişe bildirir ki, Qarabağ yegane meseledir ki, orada Amerika ile Rusiya arasinda yekdil fikir var. Yeni onlarin hamisi bu meselede ermeni terefine simpatiya ile yanaşir. Rusiya ile Amerika arasinda veziyyet ne qeder gerginleşse de, yene bu mesele ile bağli görüşler keçirib eyni fikirde olduğunu bildirirdiler. Bu da hemin simpatiyadan ireli gelirdi. Eger Rusiya terefi semimidirse, onda ne üçün 16 ildir torpaqlar işğal altindadir?

Fizze

http://azadliq.az/?p=34952


share this: facebook

No comments: