Tuesday, November 3, 2009

Azerbaycan çerçive müqavilesinin imzalanmasini istemir

3 November, 2009, 12:12

Razi Nurullayev: “Dağliq Qarabağ münaqişesinin helli ile bağli çerçive konvensiyasi imzalanacaği halda Azerbaycanin rolu kiçilir ve Türkiye öne çixir”

Razi Nurullayev_profile picture (11) Son bir neçe ayda Dağliq Qarabağ münaqişesinin nizamlanmasi istiqametinde müeyyen addimlarin atilacaği ile bağli fikirler dolaşmaqdadir. “Conciliation Resours” (”Bariş ehtiyatlari”) teşkilatinin Qafqaz layiheleri üzre meneceri Lorens Broers münaqişenin nizamlanmasi üzre esaslandirilmiş çerçive sazişinin alti ay ve ya bir ile imzalana bileceyini deyib. Onun fikrince, çerçive sazişinin imzalanmasi hele münaqişenin helli demek deyil. Ancaq bununla sülh prosesi yeni ve helledici merhelesine qedem qoyacaq, siyasi elita münaqişenin nizamlanma prinsipleri ile bağli raziliğa gelecek. Bes ekspertler bu barede ne düşünür?

Deyilenlrle bağli fikirlerini bildiren politoloq Razi Nurullayevin sözlerine göre, çerçive sazişi Azerbaycanin maraqlari temin edilenden sonra imzalana biler: “Türkiye Ermenistan serhedinin açilmasi meselesi Azerbaycanin maraği temin olunmadan hellini tapa bilmez. Çerçive müqavilesi bağlanandan sonra ilk növbede Azerbaycanin Dağliq Qarabağa bağli olmayan erazileri boşaldilmalidir. Sonraki merhelede, bir neçe ilden sonra Qarabağin statusu meselesi hellini tapmalidir. Bu mesele evvelden gündemde olmuşdu. Türkiye hökumeti Azerbaycan terefini bu haqda melumatlandirmişdi. Çünki hele serhedlerin açilmasi ile bağli müqavile imzalanmamişdan evvel Laçin dehlizinde müeyyen ölçme işleri aparilmişdi. Bu da onu demeye esas verirdi ki, Azerbaycan hökumeti ile müeyyen meseleler razilaşdirilib”.

Politoloqun fikrince: “Azerbaycan hökumeti bu çerçive müqavilesinin imzalanmasini istemir. Mehz Dağliq Qarabağin statusu ile olan bir meselenin çerçiveye salinmasi ve bütün meselelerin birge hellini isteyir. Amma bu zaman Ermenistan terefi diger bir meseleni ortaya qoyur. Onlar isteyir ki, Dağliq Qarabağin statusu evvelceden müqavileye salinsin ve imzalansin. Mehz bu iki mesele helle mane olur. Diger terefden Türkiye Dağliq Qarabağ münaqişesinin helli ile bağli lider mövqede çixiş etmekdedir. Dağliq Qarabağ münaqişesinin helli ile bağli çerçive konvensiyasi imzalanacaği halda burda Azerbaycanin rolu kiçilir ve Türkiye öne çixir. Bu baximdan Azerbaycan hökumetinde müeyyen narahatçiliq var”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=35776


share this: facebook

No comments: