Sunday, September 20, 2009

Ermeniler serhed açilimi evezine rayonlari qaytaracaq?

DSC00609 Razi Nurullayev: “Qarabağ etrafinda olan rayonlarin Türkiye-Ermenistan sazişinden sonra qaytarilacaği realdir”

Rasim Musabeyov: “Türkiye Ermenistanla serhedlerin açilmasini Qarabağ problemiyle müeyyen derecede sinxronlaşdirir”

Artiq bir müddetdir ki, metbuatin gündeminde olan esas mövzulardan biri de Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasidir. Her öten gün iki ölke arasinda imzalanacaq protokollarin dettalari barede metbuatda daha etrafli melumat derc olunur. Amma prtokolda eksini tapmasa da serhedlerin açilmasi müqabilinde Azerbaycanin Qarabağ etrafindaki 7 rayonunun işğaldan azad olunacaği vurğulanmaqdadir. Türkiye rehberliyinin açiqlamalarindan da bele görünür ki, işğal altinda olan Azerbaycan erazilerinin qaytarilmasi real ola biler. Bes göresen yerli politoloqlar bu istiqametde ne düşünürler?

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, Türkiye-Ermenistan arasinda geden danişiqlarda müzakire predmetlerinden birinin mehz Azerbaycanin işğal altinda olan erazileri olduğu şübhesizdir: “Düşünürem ki, Qarabağ etrafindaki rayonlarin qaytarilmasi real ola biler. Amma bir çox şertler Ermenistan hakimiyyetinin davranişlarindan asilidir. Çünki Serkisyan ölke daxilindeki siyasi qüvveleri razi sala bilecekse, o zaman vedine uyğun addimlar atacaq. Eksi proses danişiqlarin gedişati üçün yaxşi heç ne ved etmir”.

R.Nurullayevin qenaetince, Azerbaycan torpaqlarinin azad olunmasi protokolda öz eksini tapmasa da, müzakire predmetidir: “Prtokolun iki dövlet arasinda imzalanmasi hele onun qüvveye minmesi demek deyil. Ola biler ki, Türkiye protokol imzalanandan sonra Ermenistana tezyiq edecek ki, Qarabağ etrafindaki rayonlari Azerbaycana qaytarsin. Ankara bunun edilmeyeceyi teqdirde senedin qüvveye minmeyeceyini resmi Yerevanin diqqetine çatdira biler”.
Politoloq Rasim Musabeyov ise hesab edir ki, Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasi birbaşa olaraq Azerbaycanin işğal altinda olan erazilerinin qaytarilmasindan asili deyil: “Hazirda Türkiye ile Ermenistan arasinda serhedlerin açilmasi istiqametinde qizğin danişiqlar aparilir. Ve bu meselenin sirf Azerbaycan torpaqlarinin azad olunmasindan asili olduğunu iddia etmek düzgün yanaşma deyil. Amma Türkiye Ermenistanla serhedlerin açilmasini Qarabağ problemiyle müeyyen derecede sinxronlaşdirir”.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=28725


share this: facebook

No comments: