Friday, September 25, 2009

Azərbaycanı "çeçen oyunu"na qatmaq istəyi, ya...

Razi Nurullayev: "Kadirov özü de Azerbaycandan Çeçenistana silah ötürülmesine inanmir"

Hikmet Hacizade: "Ola bilsin ki, dağ ciğirlari ile çeçenlere silah ötürülür"

clip_image001 Artiq neçenci defedir ki, Rusiya terefi, Gürcüstanla yanaşi, Azerbaycani da Çeçenistandaki döyüşçüleri silahlandirmaqda ittiham edir. Sonuncu bele ittiham Çeçenistan prezidenti Ramzan Kadirov terefinden ireli sürülüb. Onun sözlerine göre, Gürcüstan ve Azerbaycanda sovet silahlari ile dolu anbarlar yerleşir.
   Ele buradan da silahlar quldurlara gönderilir. Lakin nedense, Kadirov bu silahlarin hansi yollarla Çeçenistan erazisine getirilmesinden danişmayib. Serhedi ise, Azerbaycan Dövlet Serhed Xidmetile yanaşi, Rusiya Federal Tehlükesizlik Xidmeti mühafize edir. Kadirovun sözlerinden bele çixir ki, Rusiya FTX-si ya serhedi mühafize ede bilmir, ya da meqsedli şekilde çeçen döyüşçülerine silah ötürülmesine şerait yaradir.
   Ekspertler Kadirovun, hemçinin Rusiyanin ayri-ayri hökumet nümayendelerinin bu tipli açiqlamalarini atilmasi planlaşdirilan addimlara zemin yaratmaq cehdi kimi qiymetlendirir.
   Yeni Rusiya Dumasi prezidente terrorçuluqla mübarize üçün diger dövletlerin erazilerinde herbi emeliyyatlar aparmaq barede qerar qebul etmek selahiyyeti verib. Gürcüstan, Azerbaycan ve diger ölkelerde Rusiyaya qarşi terrorçularin olduğu aşkar edilerse, resmi Moskva hemin erazilerde herbi emeliyyatlar apara biler.
   Bu menada, ekspertler Kadirovun açiqlamasinin daha çox siyasi maraqlara xidmet etdiyini düşünür.
   Bildirilir ki, Azerbaycandan çeçen yaraqlilarina silah ötürülmesi realliqda mümkün deyil. Azerbaycanda istifade olunan silahlar Rusiya istehsalidir. Hem de ölkemizin silaha ehtiyaci olduğu ve bu saheye xeyli vesait serf etdiyi bir vaxtda çeçenlere silah ötürmesi mentiqe siğmir. Söhbet "El-Qaide" kimi terror teşkilati üzvlerinin Çeçenistana keçmesinden gede biler ki, bu halda da mesuliyyeti Azerbaycan yox, Rusiya serhedçileri daşiyir.
   Politoloq Razi Nurullayevin sözlerine göre, Kadirov özü de Azerbaycandan Çeçenistana silah ötürülmesine inanmir: "Azerbaycanin Çeçenistanla birbaşa serhed xetti yoxdur. Silah Azerbaycandan Gürcüstana, Gürcüstandan ise Çeçenistana keçirilmelidir. Bes, Rusiya serhedçileri hara baxir? Ona göre de, men bu kimi meseleleri qeyri-ciddi qebul edirem".
   R.Nurullayevin sözlerine göre, ortada Rusiya-Azerbaycan münasibetlerinin gerginleşdirmek cehdleri ola biler: "Kimlerse Azerbaycan erazisinden herbi emeliyyatlar meqsedile istifade etmek isteyir. Çeçen yaraqlilarina qarşi mübarizeye Azerbaycani da celb etmek isteyirler. Zennimce, Kadirovun açiqlamasi daha çox Gürcüstana qarşi yönelib.
   Rusiya nezere almalidir ki, Azerbaycan Gürcüstan deyil".
   Politoloq Hikmet Hacizadenin sözlerine göre, Kadirov bu tipli açiqlamalarini hele uzun müddet davam etdirecek: "Ne qeder ki, çeçen müharibesi gedir, bele açiqlamalar olacaq.
   Mesele burasindadir ki, Çeçenistana silah ötürmek üçün başqa yol yoxdur. Bu yol Gürcüstan erazisindendir. Ola bilsin ki, dağ ciğirlari ile çeçenlere silah ötürülür. Bunu sübut etmek lazimdir. Kadirov dediyini sübut etmelidir".

Ruslan XELİL

http://www.baki-xeber.com/2009/09/25/get=33854


share this: facebook

No comments: