Friday, October 9, 2009

Erdoğan özünü siğortalayir

“Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler”

Razi Nurullayev: “Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil”

9 October, 2009, 0:49

clip_image001“Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler”

Razi Nurullayev: “Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil”

Türkiye baş naziri Receb Tayyib Erdoğan Ermenistanla protokollarin oktyabrin 10-da imzalanacağini bir daha tesdiqleyib. Senedlerin imzalanmasi tarixi yalniz Ermenistanin her hansi bir deyişiklikle bağli xahiş edeceyi halda başqa vaxta keçirile biler. Bu sözleri baş nazir ABŞ-in “The Wall Street Jornal” qezetine verdiyi müsahibede deyib. Protokollar imzalandiqdan sonra qüvveye minmesi üçün bu senedlerin parlamentlerde ratifikasiyasi teleb olunduğunu xatirladan Erdoğan Türkiye parlamentinin onlari tesdiqleyeceyine zemanet vermediyini deyib. Qeyd edek ki, Türkiye parlamentinde AKP-nin ses çoxluğu var. Bele olan halda baş nazirin seslendirdiyi fikirler manevr, yoxsa heqiqeten de eminliyin olmamasi kimi qebul edilmelidir.

Meseleye münasibet bildiren AXCP sedrinin müavini, politoloq Razi Nurullayevin sözlerine göre, bu, ilk növbede Ermenistana yönelik mesaj ola biler: “Burda üç meqami qeyd etmek olar. Birincisi, bu yalniz Azerbaycan, ABŞ ve Avropa dövletlerine ismarlanan mesaj deyil. Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler. Yeni protokollari imzalaya bilerik, diplomatik eleqeler yaradila biler. Amma bu heç de o demek deyil ki, protokollari imzalamaqla artiq sizinle dost-qardaş olduq ve aramizda heç bir problem qalmadi. Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil. Bununla da ortaliqda tekce Türkiye ile Ermenistanin deyil, eyni zamanda Azerbaycanin da maraqlarinin olduğunu demek isteyir. Yeni Qarabağin azad olunmasi ile Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasi bir-birine bağli meseledir”. Politoloq ortada başqa meqamlarin ola bileceyini de vurğuladi: “İkinci meqam da var. Hem Avropa dövletleri, hem Amerika Türkiyeye yeterince tezyiq gösterirler. Bundan elave, Türkiyenin özü de Avropa Birliyine daxil olmaq ve regionda güc olmaq üçün seyler gösterir. Ola bilsin ki, bu tezyiqlerin esasinda AKP sona qeder davam getirmesin ve müeyyen meqamda bezi razilaşmalara, yaxud yumşalmalara getsin. Ancaq bu yene de o demek deyil ki, müeyyen razilaşmalar olmalidir. Bu, belke de Erdoğanin özünü siğortalamasidir. Eger bele bir hal baş vererse, o bununla bağli xeberdarliq etdiyini deye biler”.

R.Nurullayev Erdoğanin bele fikir söylemesi üçün başqa bir sebebin olduğunu da qeyd etdi: “Ortada Azerbaycanin ve Türkiyenin qarşiliqli maraqlari var. Qardaş dövletler arasinda nifaq düşe biler. Serhedlerin açilmasi artiq Türkiyenin iç meselesi deyil. O baximdan hesab etmirem ki, AKP-nin ses çoxluğuna sahib olduğu Türkiye parlamentinin bütün üzvleri Erdoğan kimi düşünsünler. Orda böyük bir fikir müxtelifliyi olacaq. Ola bilsin ki, AKP-den olan parlament üzvlerinin yarisi bu protokollara imza atilmasina qarşi çixsin. Çünki artiq onlara heç bir tezyiq edilmir. Burda artiq ortaliqda meneviyyat, qardaşliq, Türkiye ve Azerbaycanin maraqlari var. Bu baximdan AKP-den olan parlament üzvleri üreklerinin sesine qulaq asib sesvermeye gedecekler”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=31480


share this: facebook

No comments: