Wednesday, October 28, 2009

Razi Nurullayev beynelxalq forumdan qayidib

28 October, 2009, 1:01

“Azerbaycan xalqi gözlediyi desteyi beynelxalq alemden ala biler”

AXCP sedrinin beynelxalq meseleler üzre müavini Razi Nurullayev 21-23 oktyabrda Ukraynanin paytaxti Kiev şeherinde Avropa Şurasinin teşkil etdiyi “Demokratiyanin Geleceyi Forumu”na qatilib. Forum “Seçki Sistemleri: 21-ci Esrde Demokratiyanin Möhkemlendirilmesi” mövzusunu ehate edib.
Forum yüksek seviyyede keçib ve onun işinde Avropa Şurasinin sedri Torborn Caqland, Ukrayna prezidenti Viktor Yuşenko, AŞPA-nin prezidenti Luis Maria de Puc ve ekser Avropa dövletlerinin yüksek çinli nazirleri, parlamentarileri, dövlet xadimleri ve ekspertler iştirak edib.

razi kiev foto 04

Razi Nurullayev

Razi Nurullayevden aldiğimiz melumata göre, Forum Avropa miqyasinda insanlarin sesverme faizinin get-gede daha aşaği düşmesi ve bunun qarşisini almaq üçün vetendaşlar ve hökumet arasinda qarşiliqli inam ve etibarin yaradilmasi, vetendaşlarin qerarvermede birbaşa iştirakinin temin edilmesi, yeni texnologiyalarin demokratik seçkilerin keçirilmesinde tetbiqi meseleleri, metbuatin azad seçkilerin keçirilmesinde danilmaz rolu ve beynelxalq standartlarin, xüsusen de, Avropa Şurasinin seçki standartlarinin demokratik seçkiler keçirilmesinde tetbiqi meselelerini müzakire edib.
AXCP sedrinin müavini Forum çerçivesinde bir sira vacib görüşler keçirib ve Azerbaycanda baş veren ictimai-siyasi veziyyeti, bloggerlerin ve curnalistlerin hebsi ve Belediyye seçkileri ile bağli demokratik qüvvelerin qarşilaşdiqlari problemleri de müzakireye çixarib.

Razi Kiev foto

Razi Nurullayevin söylediyine göre, dünyada demokratiyaya münasibet deyişmekdedir. Artiq imitasiya xarakterli demokratiyalar, saxta seçkiler, insan hüquqlarinin pozulmasi ve s. kimi meseleler daha çox qabarir ve bu meselelerde gözleme mövqeyi tutan ve yaxud daha dözümlü yanaşan ölkeler açiq fikirler söylemeye başlayirlar. Bu Forumda da bunun şahidi oldum ve hesab edirem ki, Azerbaycana da tam demokratiyanin geleceyi gün heç de uzaqda deyil. Beynelxalq ekspertlerin, hökumet nümyandelerinin de esas isteyi Azerbaycanda vahid merkezde birleşen ve uğurlu emekdaşliq eden müxalifet görmekdir. Bu zaman, Azerbaycan xalqi gözlediyi desteyi beynelxalq alemden ala biler.

Razi Kiev foto02

Razi Nurullayev Forum çerçivesinde çox güclü elaqeler yaratdiğini ve bunun gelecekde hem AXCP-ye, hem de ümumilikde müxalifet düşergesine böyük kömeyi olacağini vuğuladi. Onun sözlerine göre AXCP lideri Eli Kerimli Avropa siyasetçileri arasinda kifayet qeder yaxşi taninir ve ona münasibet hedden artiq yüksek seviyyededir. Bu bize esas verir ki, demokratiya uğrunda mübarizemizi daha da metinleşdirek.Razi Kiev tek

Razi Nurullayev yaxinlarda bir neçe seferlerini de reallaşdiracağini ve Azerbaycan müxalifetinin Avropa da sesinin lazimi yerlere çatmasi üçün bütün vasitelerden istifade edeceyini söyledi.

http://azadliq.az/?p=34694


share this: facebook

Ekspert Erdoğanin İran seferini şerh edir

28 October, 2009, 0:57

Baş nazirin ABŞ seferi erefesinde İrana getmesi tesadüf kimi qiymetlendirilmir

Razi Nurullayev: “İstisna deyil ki, İranla münasibetlerin normallaşmasini isteyen ABŞ mehz bu istiqametde Türkiyeye müraciet edib”DSC01321

Türkiyenin baş naziri Receb Tayyib Erdoğanin İrana seferi bir sira suallar doğurmamiş deyil. Bele ki, diqqeti çeken ilk meqam baş nazirin İrana gelişinin ABŞ-a seferi erefesine tesadüf etmesidir. Diger terefden Erdoğan İrana sefer öncesi Britaniyanin “The Guardian” qezetine verdiyi açiqlamada İsrailin ünvanina sert mesaclar seslendirib. İsrail hökumetinin de cavabi özünü çox gözletmeyib ve İsrail xarici işler nazirinin sözçüsü Erdoğanin açiqlamasini “axmaq fikirler” adlandirib. Her bir halda Erdoğanin Qerble six emekdaşliğa can atdiği bir meqamda onun İrana seferi ve seslendirdiyi beyanatlar sual doğurmaya bilmez. Amma bezi ekspertlerin fikrince, Türkiyenin bu addimina onun son zamanlar Cenubi Qafqaz regionunda yürütdüyü siyaset fonunda baxmaq lazimdir.

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayev de bele düşünür. Türkiyenin bir müddet evvel de İsraille “soyuq müharibe” yaşadiğini deyen R.Nurullayev Şemon Peresle Erdoğan arasinda iqtisadi forumda olan qarşidurmani xatirlatdi: “Fikrimce, son zamanlar Türkiyenin qonşulari ile yaşadiği gergin münasibetler onun nüfuzuna böyük zerbe vurdu. Burada ilk növbede Türkiye Ermenistan serhedlerinin açilmasi zamani Azerbaycanla yaşanan gerginliyi misal göstermek olar. Bu baximdan istisna deyil ki, Türkiyenin baş naziri ister öz ölkesinin, isterse de Azerbaycan ictimaiyyetinin diqetini baş verenlerden yayindirmaq üçün İrana sefer edib”. Erdoğanin dine bağli insan olduğunu da unutmamağin terefdari olan R.Nurullyaev bildirdi ki, mehz ordunun tepkisi AKP-ye Türkiyede dini dövlet yaratmaq ideyasini gerçekleşdirmeye mane oldu: “AKP Türkiyenin dünyevi dövlet prinsiplerini mehz ordunun ciddi tepkisi neticesinde poza bilmedi. Amma hami çox gözel anlayir ki, Erdoğan özü şexsen dine bağli adamdir. Bu baximdan İranla elaqelerin normallaşdirilmasi onun da teşebbüsü ola biler. Amma eyni zamanda bu seferin Erdoğanin ABŞ-a seferi erefesine tesadüf etmesi bir sira ehtimallar yürütmeye imkan verir. İstisna deyil ki, İranla münasibetlerin normallaşmasini isteyen ABŞ mehz bu istiqametde Türkiyeye müraciet edib. Ve mehz Erdoğan Vaşinqtonun müeyyen mesaclarini resmi Tehrana çatdirir”. Qerbin hazirda İranla münasibetleri normallaşdirmağa çalişdiğini deyen R.Nurullyaev vurğuladi ki, bu hali Avropa Birliyinde İranla bağli birmenali fikirin olmamasi da tesdiq edir. “Türkiyenin ister Rusiya-Gürcüstan müharibesinden sonra teklif etdiyi “Qafqaz Evi” procesi, isterse de hazirda Qarabağ probleminin helline çalişmasi tesadüfi deyil. Bunula Türkiye özünü regionda lider ölke kimi teqdim etmeye çalişir”,- deye AXCP yetkilisi vurğuladi.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=34692


share this: facebook

Razi Nurullayev Avropa Şurasinin forumuna qatilacaq

20 October, 2009, 23:35

DSC01359

AXCP sedrinin beynelxalq meseleler üzre müavini Razi Nurullayev 21-23 oktyabrda Ukraynanin paytaxti Kiev şeherinde Avropa Şurasinin teşkil etdiyi “Demokratiyanin Geleceyi Forumu”na qatilacaq. Forum “Seçki Sistemleri: 21-ci Esrde Demokratiyanin Möhkemlendirilmesi” adi altinda keçirilecek.
Tedbirin birinci günü Forumun işinde Avropa Şurasinin sedri Torborn Caqland (Thorbc”rn CAGLAND) ve Ukrayna prezidenti Viktor Yuşşenko iştirak edecekler. Bundan başqa, Forumun işinde ekser Avropa dövletlerinin yüksek çinli nazirleri, dövlet xadimleri ve ekspertler iştirak edecek.

Razi Nurullayevden aldiğimiz melumata göre, Forum Avropa miqyasinda insanlarin sesverme faizinin get-gede daha aşaği düşmesi ve bunun qarşisini almaq üçün vetendaşlar ve hökumet arasinda qarşiliqli inam ve etibarin yaradilmasi, vetendaşlarin qerarvermede birbaşa iştirakinin temin edilmesi, yeni texnologiyalarin demokratik seçkilerin keçirilmesinde tetbiqi meseleleri, metbuatin azad seçkilerin keçirilmesinde danilmaz rolu ve beynelxalq standartlarin, xüsusen de, Avropa Şurasinin seçki standartlarinin demokratik seçkiler keçirilmesinde tetbiqi meselelerini müzakire edilecek.
AXCP sedrinin müavini Forum çerçivesinde bir sira vacib görüşler keçirecek ve Azerbaycanda baş veren ictimai-siyasi veziyyeti ve Belediyye seçkileri ile bağli demokratik qüvvelerin qarşilaşdiqlari problemleri müzakireye çixaracaq.

http://azadliq.az/?p=33502


share this: facebook

Monday, October 19, 2009

Erdoğan ABŞ-a neye göre gedir?

17 October, 2009

Razi Nurullayev: “Bu sefer zamani esas toxunulacaq mövzu mehz Türkiye ile Ermenistanin imzaladiği protokollarin geleceyi olacaq”

DSC01355

ABŞ prezidenti Barak Obamanin Türkiyenin baş naziri Receb Tayyib Erdoğani Vaşinqtona devet etmesi bir sira suallar doğurur. Seferin meqsedi ve müzakire olunacaq meseleler barede melumat verilmese de, bezi ekspertlerin fikrince, sefer zamani esas müzakire predmeti mehz Türkiye-Ermenistan münasibetleri olacaq. Bu zaman ise Türkiyenin ABŞ terefinden tezyiqlerle üzleşeceyi istisna edilmir.

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, Erdoğanin seferi zamani esas toxunulacaq mövzu mehz Türikiye ile Ermenistanin imzaladiği protokollar olcaq: “İki ölke arasinda imzalanan protokollar ABŞ-in teşebbüsüyle reallaşdiğindan Vaşinqton heç şübhesiz hazirda baş verenlerin tefeüratlarini öyrenmek isteyir. Bundan savayi Türkiyenin protokollarin parlamentde ratifikasiya olunmayacağiyla bağli beyanatlari diqqetden kenarda qala bilmez. ABŞ bu beyanatlari ümumiyyetle protokollara tehlüke sayaraq Türkiyenin tutduğu mövqeden geri çekilmesini de isteye biler. Hazirda regionda yeni situasiyanin yaranmasi bir sira sahelerde aydinliqlarin getirilmesini vacib edir. Görünür Erdoğanin ABŞ seferi ele mehz bu meqsedi daşiyacaq”.

Türkiyenin ABŞ qarşisinda tezyiqlere duruş getirib-getirmeyeceyine gelince ise R.Nurullayev hesab edir ki, resmi Ankara istediyi teqdirde bütün tezyiqlere sine gere biler, amma bunun üçün gerek masada olan problemler birbaşa Türkiyeni narahat etsin: “ABŞ prezidenti sefer müddetinde Türkiye baş nazirine müeyyen vedler vere biler ki, o, özünün sert mövqeyinden müeyyen qeder geri çekilsin. Amma bu vedlerin neden ibaret olacaği ve Türkiyenin baş nazirinin hemin vedlere nece reaksiya vereceyi melum deyil. Diger terefden Türkiye isteyeceyi teqdirde ABŞ kimi fövqeldövlet qarşisinda öz sözünü deye biler. Bunu bir neçe il evel Türkiyenin İraq kampaniyasi zamani Amerikaya gösterdiyi tepki de sübut edir. Nezere almaq lazimdir ki, o zaman Türkiyenin regiondaki nüfuzu hele indiki qeder Amerikani düşündürmürdü. İndi ise Türkiye daha nüfuzlu ve güclüdür. Amma bir meqamin da olmasi lazimdir ki, resmi Ankara tezyiqlere sine gersin. Gerek müzakireye çixarilan meseleler birbaşa Türkiyeni narahat etsin ve düşündürsün. Eks teqdirde Türkiyenin geri çekilmesini heç ne dayandira bilmez”.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=33100


share this: facebook

Azerbaycan taktiki sehve yol verib

14 October, 2009

Evez Temirxan: «Eger bu protokol tesdiqlense, artiq Azerbaycanin ictimai reyinde evvelki Türkiye heyranliğini berpa etmek üçün iller, hetta onillikler lazim olacaq»

Razi Nurullayev: «Azerbaycanin bu prosesi dayandirmağa gücü çatmazdi»

DSC01322

Türkiye ile Ermenistan arasinda protokollar imzalanandan derhal sonra Azerbaycan xarici işler nazirliyi qonşu dövlete nota ünvanladi. Lakin bezi ekspertlerin fikrince, Azerbaycanin bu prosesden özü üçün menfeet elde etmek imkani olsa da, bundan yararlanmayib.
Amma proseslerin növbeti merhelesinde- parlamentlerin protokollari ratifikasiya edeceyi merhelede, Türkiyeye tesir etmek imkani var. Bes eslinde veziyyet necedir? Azerbaycan Türkiye-Ermenistan münasibetlerinin normallaşmasi prosesinden hansi menfeet elde ede, yaxud da bu prosesi hansi yolla engelleye biler?
Meseleye münasibet bildiren ALP sedr evezi Evez Temirxan Azerbaycanin taktiki sehve yol verdiyini, Türkiyeye yeterince tesir imkanlari olduğu halda, onlardan faydalanmadiğini qeyd etdi: “Azerbaycanin tesir imkanlari var idi. Ancaq bundan istifade etmedi. Bizim hökumet bu meseleye bigane yanaşdi. Ona göre de protokolun imzalanmasi gerçekleşdi. Azerbaycan bu meselede böyük taktiki sehve yol verdi. Amma indi de gec deyil. Azerbaycan parlamenti Türkiye parlamentine, dövlet başçisi ise bir daha Türkiyenin dövlet başçisi ve baş nazirine müraciet etmelidir. Bildirmelidir ki, bu protokolun imzalanmasi, tesdiq olunmasi Azerbaycanin xeyrine deyil, eyni zamanda iki ölke arasindaki münasibetlere hansisa formada xelel getire biler. Ona göre de bunun qarşisi alinmalidir. Mütleq Ermenistandan qovulmuş azerbaycanlilarin meselesi gündeme getirilmelidir. Hemin şexslere Ermenistan vetendaşliği verilmelidir. Yalniz Azerbaycanin serhed toxunulmazliğini, erazi bütövlüyünü, Dağliq Qarabağ da daxil olmaqla bütün erazisinde dövlet suverenliyini tanidiqdan sonra diplomatik münasibetlerin qurulmasi şerti ireli sürülmelidir. Dağliq Qarabağ da daxil olmaqla bütün torpaqlardan Ermenistan silahli qüvveleri çixarildiqdan sonra ise serhedlerin asilmasi gündeme getirilmelidir”.

E.Temirxanin sözlerine göre, baş verenler yalniz Azerbaycanin ziyaninadir: “Burda Azerbaycanin xeyrine heç ne yoxdur. Yeni faydalanmali nese görmürem. Eger Azerbaycan siyasi oriyentasiyasini deyişerse, başqa yönümlü siyaset yürütse, ele Qerb ölkelerinden bize zerbe vurula biler. Amma bu ağir veziyyetde Azerbaycan balansli siyaset yürütmeye mehkumdur. Eger bu protokol tesdiqlense, artiq Azerbaycanin ictimai reyinde evvelki Türkiye heyranliğini berpa etmek üçün iller, hetta onillikler lazim olacaq”.

Politoloq Razi Nurullayev ise Azerbaycanin baş veren prosesleri dayandirmaq gücünde olmadiğini vurğuladi: “Azerbaycanin bu prosesi dayandirmağa gücü çatmazdi. Çünki Türkiye ABŞ, Avropa ve özünün milli maraqlarini nezere alib, eyni zamanda regionda güclenmek üçün bu addimi atib. Hazirda Rusiya ile Türkiye arasinda regionda lider olmaq uğrunda mübarize gedir. Bu baximdan Azerbaycan prosesleri dayandira bilmezdi. Artiq qatar gedib, protokollar imzalanib. Türkiye terefini günahlandirmaq, tezyiq göstermek yersizdir. Geden qatari dayandirmaq olmaz. Azerbaycan artiq bu protokoldan özü üçün hansi menfeetleri götüre bileceyini düşünmelidir. Bunun üçün Türkiye dövleti ile müeyyen menada danişiqlar davam etdirilmelidir, parlamentde protokollarin tesdiqlenmesinin qarşisi alinmalidir. Ola bilsin ki, heç protokollar Ermenistan parlamentinden de keçmesin. Çünki orada da protokollarin imzalanmasina yanaşma birmenali deyil”. Politoloqun fikrince, hazirda Azerbaycanla Türkiye arasinda her hansi naraziliğin yaranmasi yalniz Ermenistanin xeyrinedir: “Türkiye Ermenistanla serhedi Kelbecerin işğalina göre bağlamişdi. Bu sebebden serhedlerin açilmasinin qarşisini almaq üçün Azerbaycanin elinde yeterince deliller ve sübutlar var. Türkiye de deye biler ki, eger serhedlerin bağlanmasina sebeb olan mesele aradan qaldirilsa, Kelbecer azad edilse, serhedler açila biler. Ancaq indiki meqamda Türkiye ile Azerbaycan arasinda her hansi naraziliğin yaranmasi ve fikir ayriliğinin olmasi Ermenistanin xeyrine işleyecek”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=32249


share this: facebook

Saturday, October 10, 2009

Kişinyov sammiti niye neticesiz oldu?

10 October, 2009, 8:48

Razi Nurullayev: «Serkisyan Nyu-Yorkda olarken ermeni diasporunun ona sert mesajlar ünvanlamasi veziyyetin qelizliyinden xeber verir»

DSC01204
Azerbaycanla Ermenistan prezidentlerinin Kişinyovda Qarabağ münaqişesinin helline dair keçirdiyi 4 saatliq görüşü neticesiz başa çatib. Bele ki, sözügeden görüş erefesinde bezi ekspertler münaqişenin helli istiqametinde irelileyişin olacağina dair optimist ehval-ruhiyyede olsalar da, neticeler bu fikirde olmağa esas vermir. Bir sira ekspertler münaqişe terefleri arasinda Qarabağ etrafinda 4-5 rayonun qaytarilmasina dair heç olmasa şifahi razilaşmanin elde olunacağini gözleyirdi. Bunun sebebi ise oktyabrin 10-da Türkiye ile Ermenistan arasinda serhedlerin açilmasina dair protokolun imzalanmasi idi.

Qarabağ münaqişesinin çözülmesine dair aparilan danişiqlar prosesinde müzakire olunan meseleler baresinde ictimaiyyete olduqca az melumatin verildiyini deyen AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, danişiqlar prosesinde bir sira sahelerde razilaşma elde olunsa da, bu açiqlanmir. R.Nurullayev hesab edir ki, bunun sebebi Ermenistan daxilindeki gergin siyasi durumdur: “Düşünürem ki, Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasiyla paralel olaraq Qarabağ münaqişesinin helli istiqametinde de bir sira mühüm qerarlar qebul olunub. Sadece olaraq onlar Ermenistan hakimiyyetini daha da ağir veziyyete salmamaq üçün açiqlanmir. Çünki Qarabağ problemiyle de bağli irelileyiş olmasaydi, Türkiye resmilerinin son zamanlar münaqişenin helliyle bağli vedleri bu cür intensiv olmazdi. Diger terefden o da diqqetden yayinmamalidir ki, müxtelif beynelxalq ekspertler öten müddet erzinde regiona sefer ederek hemserhed rayonlarda müeyyen texniki araşdirmalar apariblar”.

Ermenistan hakimiyyetinin hazirda ölke daxilinde veziyyetinin olduqca acinacaqli olduğunu düşünen R.Nurullayev bildirdi ki, S.Sarkisyan Nyu-Yorkda olarken ermeni diasporunun ona sert mesajlar ünvanlamasi veziyyetin qelizliyinden xeber verir: “Hesab edirem ki, Ermenistan rehberliyi cereyan eden proseslerde hem Rusiyanin, hem de Qerbin desteyini almaq isteyir ki, ölke daxilinde mövqelerini möhkemlendirsin. Diger terefden Ermenistan oktyabrin 10-da imzalanacaq protokolun hansi neticeler vereceyini hele özü üçün deqiqleşdirmeyib. Ona göre de protokol imzalanandan, müeyyen meqamlar deqiqleşenden sonra Qarabağ münaqişesinin helliyle bağli konkret neticeler açiqlana biler”.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=31659


share this: facebook

Friday, October 9, 2009

Erdoğan özünü siğortalayir

“Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler”

Razi Nurullayev: “Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil”

9 October, 2009, 0:49

clip_image001“Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler”

Razi Nurullayev: “Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil”

Türkiye baş naziri Receb Tayyib Erdoğan Ermenistanla protokollarin oktyabrin 10-da imzalanacağini bir daha tesdiqleyib. Senedlerin imzalanmasi tarixi yalniz Ermenistanin her hansi bir deyişiklikle bağli xahiş edeceyi halda başqa vaxta keçirile biler. Bu sözleri baş nazir ABŞ-in “The Wall Street Jornal” qezetine verdiyi müsahibede deyib. Protokollar imzalandiqdan sonra qüvveye minmesi üçün bu senedlerin parlamentlerde ratifikasiyasi teleb olunduğunu xatirladan Erdoğan Türkiye parlamentinin onlari tesdiqleyeceyine zemanet vermediyini deyib. Qeyd edek ki, Türkiye parlamentinde AKP-nin ses çoxluğu var. Bele olan halda baş nazirin seslendirdiyi fikirler manevr, yoxsa heqiqeten de eminliyin olmamasi kimi qebul edilmelidir.

Meseleye münasibet bildiren AXCP sedrinin müavini, politoloq Razi Nurullayevin sözlerine göre, bu, ilk növbede Ermenistana yönelik mesaj ola biler: “Burda üç meqami qeyd etmek olar. Birincisi, bu yalniz Azerbaycan, ABŞ ve Avropa dövletlerine ismarlanan mesaj deyil. Bu, Ermenistana yönelik bir mesaj ola biler. Yeni protokollari imzalaya bilerik, diplomatik eleqeler yaradila biler. Amma bu heç de o demek deyil ki, protokollari imzalamaqla artiq sizinle dost-qardaş olduq ve aramizda heç bir problem qalmadi. Qarşiliqli razilaşmalara emel olunmazsa, Türkiye protokollarin parlamentden keçmesine ve mehriban qonşuluq münasibetlerinin yaranmasina cavabdeh deyil. Bununla da ortaliqda tekce Türkiye ile Ermenistanin deyil, eyni zamanda Azerbaycanin da maraqlarinin olduğunu demek isteyir. Yeni Qarabağin azad olunmasi ile Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasi bir-birine bağli meseledir”. Politoloq ortada başqa meqamlarin ola bileceyini de vurğuladi: “İkinci meqam da var. Hem Avropa dövletleri, hem Amerika Türkiyeye yeterince tezyiq gösterirler. Bundan elave, Türkiyenin özü de Avropa Birliyine daxil olmaq ve regionda güc olmaq üçün seyler gösterir. Ola bilsin ki, bu tezyiqlerin esasinda AKP sona qeder davam getirmesin ve müeyyen meqamda bezi razilaşmalara, yaxud yumşalmalara getsin. Ancaq bu yene de o demek deyil ki, müeyyen razilaşmalar olmalidir. Bu, belke de Erdoğanin özünü siğortalamasidir. Eger bele bir hal baş vererse, o bununla bağli xeberdarliq etdiyini deye biler”.

R.Nurullayev Erdoğanin bele fikir söylemesi üçün başqa bir sebebin olduğunu da qeyd etdi: “Ortada Azerbaycanin ve Türkiyenin qarşiliqli maraqlari var. Qardaş dövletler arasinda nifaq düşe biler. Serhedlerin açilmasi artiq Türkiyenin iç meselesi deyil. O baximdan hesab etmirem ki, AKP-nin ses çoxluğuna sahib olduğu Türkiye parlamentinin bütün üzvleri Erdoğan kimi düşünsünler. Orda böyük bir fikir müxtelifliyi olacaq. Ola bilsin ki, AKP-den olan parlament üzvlerinin yarisi bu protokollara imza atilmasina qarşi çixsin. Çünki artiq onlara heç bir tezyiq edilmir. Burda artiq ortaliqda meneviyyat, qardaşliq, Türkiye ve Azerbaycanin maraqlari var. Bu baximdan AKP-den olan parlament üzvleri üreklerinin sesine qulaq asib sesvermeye gedecekler”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=31480


share this: facebook

İranin "Seher"i Azerbaycan XİN-in keskin notasindan sonra da susmadi

Razi Nurullayev: "İran diger dövletlerle münasibetlerini hemin dövletlerin İsraille münasibetleri esasinda qurur"

DSC01193

İranin resmi qurumu olan Radio ve Televiziya Teşkilatina mexsus "Seher" televiziya kanalinin www.azeri.irib.ir saytinda dövlet bayrağimizin, ayri-ayri milli simvollarimizin tehqir olunmasi halina mütemadi olaraq rast gelirik. Son bir heftede İranin "Seher" telekanali bir neçe defe Azerbaycanin dövlet simvollarini tehqir eden hereketlerde bulunub.
   Baş verenlerle bağli Azerbaycanin Xarici İşler Nazirliyi İranin Bakidaki sefirliyine nota gönderib. Notada Azerbaycan Respublikasinin daxili ve xarici siyasetile bağli videoçarxda ve meqalede ölkemize qarşi yönelen tehqirlere etiraz ifade olunub. İran sefirinin diqqetine çatdirilib ki, bu materiallarda Azerbaycan Respublikasinin dövlet siyaseti meqsedyönlü şekilde tehrif olunub, milli remzi olan bayraği tehqir edilib, hemçinin, Azerbaycan hökumeti ve Milli Meclisinin üzvlerine ve diger dövlet memurlarina qarşi böhtan xarakterli ittihamlar yer alib.
   İran sefirliyi, hele ki, Azerbaycan XİN-nin notasina cavab vermeyib.
   İran televiziyasinda Azerbaycan bayrağinin, hakimiyyet nümayendelerinin tehqir olunmasi birinci defe deyil ki, baş verir. Ekspertler sonuncu kampaniyanin tesadüfi hesab etmir. Azerbaycan-İsrail münasibetlerinin yaxinlaşmasi, Dağliq Qarabağ münaqişesinin hellile bağli müeyyen ümidlerin yaranmasi, qanunsuz tikilen bir neçe mescid binasinin sökülmesi kimi olaylar İranin bezi dairelerinde qiciq yaradib. Resmi Tehran Azerbaycandan gelen qiciqlara qarşi reaksiyani "Seher" telekanali vasitesile ifade edir.

Politoloq Razi Nurullayeve göre, İran diger dövletlerle münasibetlerini hemin dövletlerin İsraille münasibetleri esasinda qurur: "İran İsraili dövlet kimi tanimir. Ora sefer eden her bir insana şübhe ile yanaşir.
   Pasportunda İsrail möhürü olan şexsler İrana çetinlikle gede bilir. İran zaman-zaman Azerbaycan-İsrail münasibetlerine qarşi çixib. Defelerle Azerbaycan dövletine, vetendaş cemiyyetine mesajlar gönderib ki, müselman olmayan, xüsusile İran ve ABŞ dövletlerile six münasibet qurmasin. İsraille İran arasinda problem varsa, birinci Felestini dövlet kimi tanimirsa, buna göre Azerbaycan xarici siyasetini deyişmemelidir.
   Azerbaycan heç bir dövletin diqtesile oturub-durmamalidir. İran İslam Respublikasinin özü defelerle elinde bayraq tutduğu müselmançiliq, islamçiliğin şüarlarina xilaf çixib.
   Azerbaycan erazilerini işğal eden Ermenistana İran qucaq açib, bu ölkenin resmilerine xoş münasibetler gösterib. Bu Azerbaycana gönderilen bir mesajdir. İsraille bizim yaxşi münasibetlerimiz olub. Yehudlilerele hemişe dost-qardaş olmuşuq. Ona göre de İran bele bir varianta el atib. İrana göre Azerbaycan İsraille münasibetlerini pozmayacaq".

Ruslan XELİL

http://www.baki-xeber.com/2009/10/09/get=34511#

"


share this: facebook

Thursday, October 8, 2009

Türkiye-Ermenistan danişiqlari sürpriz ved edir

Razi Nurullayev: «Türkiyenin Azerbaycana qarşi addim ata bileceyi söhbeti gündemden çixib»
Arif Yunus: «Türkiye Avropa Birliyine üzv olacağina emin olsa, Azerbaycanin reaksiyasina ehemiyyet vermeyecek»
razi media new Türkiye ile Ermenistan arasinda protokollarin bu günlerde imzalanmasina dair melumatlar özünü doğrultmayib. Ister Türkiye, ister Ermenistan, isterse de Azerbaycanda naraziliqla qarşilanan meselenin ne vaxt ve nece hellini tapacaği melum deyil. Bu erefe ise Azerbaycan XIN müavini Araz Ezimov ölkemizin protokollarin imzalanacağindan narahatçiliğini ifade edib.
Nazir müavini Dağliq Qarabağ münaqişesi ile Ermenistan-Türkiye münasibetlerinin ayriliqda hellinin mümkün olmadiğini deyib. O, protokollar imzalansa, bundan derhal sonra Türkiyeye yeniden tezyiqlerin başlanila bileceyini de qeyd edib. Bele ki, ermeni lobbisi yeniden ABŞ Konqresinde qondarma ermeni soyqirimi meselesini qaldira biler. Ezimov bele bir “qara rengli” ssneranin heyata keçmesini arzulamadiğini ve bundan narahatliq keçirdiyini deyib.

Bes Araz Ezimovun qeyd etdiyi tezyiqler neden ibaret ola biler ve bele olan halda Türkiye hansi addimlari atacaq?
Meseleye münasibet bildiren AXCP sedrinin müavini, politoloq Razi Nurullayev Ezimovun narahatçiliğinin esasli olduğunu deydi: “Elbette, Araz Ezimov bele bir fikir seslendirirse, demek narahatçiliq var. Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasi ve Qarabağ meselesi bir birinden ayrila bilmez. ABŞ prezidenti Barak Obamanin bunlarin ayri mesele olmasi ile bağli fikir seslendirmesi onun marağindan ireli gelir. Yeni Türkiye ile Ermenistan arasinda münasibetler düzelmelidir ve bundan sonra artiq Dağliq Qarabağ münaqişesinin de hellinde müeyyen gelişmeler ola biler. Ancaq bu, Azerbaycana serf eden variant deyil. Güman etmirem ki, Türkiye Azerbaycanin eleyhine işleyen ve ölkemize zerbe vura bilecek addim atsin. Tezyiq altinda olmasina baxmayaraq, Azerbaycanin maraqlarina zidd addim atmayacaq. Türkiye terefinin elinde ehemiyyetli kartlar olmasa, çox asanliqla Ermenistanla serhedleri açmaz. Ola bilmez ki, Türkiye kimi oturuşmuş, böyük resurslara malik dövlet evvelceden bu meseleleri düşümesin. Ola bilsin ki, hele masa üzerinde bizim xeberimiz olmayan müeyyen meseleler var”.
Politoloq her bir halda Türkiyenin Azerbaycanin maraqlarini nezere alacağina ümid etdiyini vurğuladi: “Yeqin ki, Türkiye meselenin bütün tereflerini nezere alib. Azerbaycanin maraqlari ile onun maraqlari eynilik teşkil edir. Bezi sürprizler ola biler. Ola bilsin yaxin günlerde bizim bilmediyimiz meqamlar açiqlansin. Onda daha aydin şekilde Türkiyenin Azerbaycanin maraqlarini ne derecede nezere aldiğini göreceyik. Ancaq istenilen halda Türkiyenin Azerbaycana qarşi bir addim ata bileceyi söhbeti gündemden çixib”.

Konfliktoloq Arif Yunus Türkiye ile Ermenistanin münasibetlerinin normallaşmasi prosesinin menfi cehetleri ile yanaşi müsbet meqamlarinin da olduğunu vurğuladi: “Türkiye-Ermenistan münasibetlerinin normallaşmasi ile bağli geden prosesin hem menfi, hem müsbet tesiri ola biler. Eslinde Türkiyede ermeni faktoru o qeder de böyük rol oynamir. Türkler üçün esas rolu Avropa faktoru oynayir. Türkiye Avropa Birliyine daxil olmaq isteyir. Avropa terefi hemişe ermeni faktorunu ireli sürür. Bildirirler ki, bu mesele hell olunmasa, birliye daxil olmaq meselesi gündemde olmayacaq. Amma ermeniler üçün bu heqiqeten de ciddi meseledir. Onlarin mentaliteti, şüuru daşnak ideologiyasi esasinda qurulub. En azi iki nesil lazimdir ki, ermenilerin şüuru deyişsin. Ona göre Ermenistanda buna birmenali münasibet yoxdur. Diaspora keskin reaksiya verib. Orada esas rolu daşnaklar oynayir. Daşnak Partiyasinin ideologiyasi ise antitürk xarakteri daşiyir. Ona göre bu prosesler başa düşülendir”.
Ekspertin sözlerine göre, protokollarin imzalanmasindan sonra Ermenistanda veziyyetin hansi istiqametde deyişeceyi de melum deyil: “Protokollara qol çekenden sonra proseslerin menfi, ya müsbet xarakter alacağini indiden demek olmaz. Ola bilsin, Ermenistanda veziyyet pisleşsin. Bu, bize de tesir edecek”.
A.Yunusun fikrince, Türkiye Avropa Birliyine üzv olacağina emin olsa, Azerbaycanin reaksiyasina ehemiyyet vermeyecek: “Azerbaycanin Türkiyeye tezyiq etmek üçün imkanlari var. Amma türkler Avropa terefinden zemanet alsa, buna fikir vermeyecek. Ancaq eger Avropa terefinden müsbet cavab olmasa, onda türkler yene de hemişeki kimi qardaşliqdan, dostluqdan danişacaqlar. Yeni burda esas rolu biz yox, Avropa oynayir”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=31217


share this: facebook

Wednesday, October 7, 2009

AXCP sedrinin müavini sefirlik nümayendeleri ile görüşüb


6 oktyabr da AXCP sedrinin Beynelxalq Meseleler üzre Müavini Razi Nurullayev, Amerika Birleşmiş Ştatlarinin siyasi mesleler üzre müşaviri xanim Coanna Qanson (Joanna Ganson) ve Böyük Britaniya sefirliyinin siyasi mesleler üzre müşaviri xanim Katerin Kliv (Catherine Cleeve) ile görüş keçirib. Görüşde ümumi tanişliqla yanaşi, belediyye seçkileri, partiyalararasi münasibetler, son zamanlar demokratik inkişaf sahesinde gerilemeler, hebsde olan jurnalsitler ve bloqqerlerin hele de hebsde saxlanmasi meselesi müzakire mövzusu olub. Görüşde qarşiliqli maraq kesb eden bir sira geniş spektrli meseleler de müzakire edilib.

share this: facebook